Serhat Tutumluer

Thursday, March 30, 2006

Kasırga İnsanları ve Serhat Tutumluer

Kasirgayla gelen dirilis

Cenk DİNCSOY
Sali geceleri Show TV ekranlarinda izledigimiz "Kasirga İnsanlari"nin cekimleri, İzmir'in Cesme İlcesi'ne bagli Alacati Beldesi'nde devam ediyor. Alacati, diziyle birlikte tum Turkiye'de sohret kazandi. Rum evlerinin fiyati 100 bin dolara kadar yukseldi. Oyuncular Alacati sicakliginin diziye de yansidigi gorusunde. Tas evler, narenciye bahceleri ve zeytinliklerin yani sira yore halki da ekranlara yansiyor.
Basrollerini Mehmet Kurtulus, Ceyda Duvenci, Serhat Tutumluer ile Isik Yenersu gibi usta oyuncularin paylastigi Kasirga İnsanlari, farkli hikayesiyle kendi fanatiklerini yaratti bile. Kasirga İnsanlari, Ege kiyilarinda sakin bir kasabada yasayan bir grup insanin siradisi oykusunu anlatiyor. Bir kasirga gecesi cigirindan cikan siddet... Gecenin dogasiyla ortusen bir cinayet... Dort bir yana savrulan hayatlar... Surgun gibi zorunlu ayriliklar, bir turlu yasanamayan tutkulu bir ask ve dinmeyen acilar. Dizinin baskahramani olan ve bir ajani canlandiran Selcuk (Mehmet Kurtulus), yurtdisindaki operasyonlar nedeniyle ailesi ve sevgilisi Cemre'den (Ceyda Duvenci) uzun sure ayri kaliyor. Ozel yasaminda nahif ve sevecen biri olan Selcuk ailesine, arkadaslarina ve terk etmek zorunda kaldiklari eski eve son derece bagli. Sevdigi kadinla bu evde mutlu bir yasam kurma dusleri ise bir kazayla husrana ugruyor. Bir gorev sonrasi buyuk ozlemle dondugu kasabada hasret gideremeden bir kasirga gecesi yuzunden ortalik karisiyor. Uzerine faili mechul bir cinayetin golgesi dusen Selcuk, bu olayin zorunlu surgununu yasiyor. Selcuk'un en yakin arkadasi Alpan (Serhat Tutumluer) ise kasabanin varlikli bir ailesinin hasari oglu. Senarist Nevra Cangur'e gore Alpan, izleyicilere kotu ve antipatik gelse de aslinda seytan tuyu olan ve kazaya acik bir cocuk. Cemre'yi gordugu anda Selcuk'la cocukluk yillarindaki rekabetlerine bir yenisi ekleniyor. Ve Alpan Cemre'ye askini ikisinden de sakliyor. Dizide ayrica ayni kasabanin cocuklari olan arkadaslarin zamanla yollarinin nasil ayrildigi da anlatiliyor. Bunlardan birisi de Alpan'in yine cocukluk arkadasi olan Sinan (Mehmet Gunsur). Dizi bircok irili ufakli hikayeyi barindiriyor.
Alacati'nin buyusu
Ege sahillerinin sirin kasabalari Alacati ile Eski Foca'da cekimleri devam eden Kasirga İnsanlari'nin ekibi kisa surede kaynasmis. Diziye mekan olarak secilen Alacati, Yonetmen Nihat Durak'in tercihi. Nevra Cangur'den pek cok kisinin dizinin cekildigi yerleri merak edip sordugunu ogreniyoruz. Oyle ki Foca'dakiler bile Alacati'daki evi sormus. Eski bir Rum yapisi olan Mehpare (Isik Yenersu)'nin evi sanki dizinin ayri bir karakteri olmus. Daracik sokaklari ve portakal bahceleriyle Alacati, Cangur'un deyimiyle siirsel bir kasaba ve hikayeye gorsel olarak cok sey katiyor. Diger yanda baska bir sihire, belki biraz da urkutucu bir atmosfere sahip metruk ev var. Durak'in Alacati'da hos anilari var. Tercihinde bu anilarin etkisi olmus. "Cocuklugum burada gecti. Alacati'nin buyusu baska. Tarihi dokusu ve daracik sokaklari beni oldum olasi etkilemistir zaten." Dizide gorev alan herkes Durak'la ayni fikirde. Oyuncu Serhat Tutumluer, kasaba yasantisinin insan hayatina kattiklarindan etkilenmis. Alacati'daki yasantinin ic iceliginden etkilendigini dile getiren Tutumluer, "Alacati'da insanlar ayni gun birkac kez karsilasiyor. Gelir gelmez o sicakligi hissediyorsunuz. Dip dibe insa edilmis evleri, sikisik sokaklari ve dokusu insana buraya gelir gelmez bir sicaklik asiliyor" diyor.
Baska yerde olmazdi
Senarist Cangur, dizinin sicakligini Alacati'ya borclu olduguna inaniyor. "Bu dizi genis mekanlarda cekilseydi bu kadar sicak olmazdi. Alacati halki ise bambaska. Bir sokak dusunun. Orada yasayan herkes, her gece yan yana yatiyor." Cekim mekanlarinin sicakligindan mi bilinmez ama dizi ekibi cok kisa surede kaynasivermis. Dizide Alpan'in kardesini oynayan, oyunculuk kariyerinin cogunu İtalya'da yapan ve Ferzan Ozpetek'in unlu "Hamam" filminin oyuncusu Mehmet Gunsur, ekibin bes dakika icinde sanki yillardir arkadasmis gibi samimi oluverdigini belirtiyor: "Birkac gun icinde birbirimizin gozlerine bakarak anlasabilir hale geldik. Bu, oyunculugumuzu olumlu yonde etkiliyor. Nihat Durak ve Nevin Cangur'un yarattigi atmosferin de bu sicakliga katkisi oldu tabii." Ceyda Duvenci de Alacati sokaklarindaki sicakligin oyunculugunu olumlu etkiledigine inaniyor. Duvenci, "Alacati oyunculuguma cok sey katti" diyor.
Ekip tiyatro kokenli. Senarist Cangur, bu nedenle oyuncularin metni surekli irdelediklerini soyluyor. Ve gulerek ekliyor: "Oyle ki yonetmen senariste bes metreden fazla yaklasmak yasak dedi en sonunda". Ekip Cesme'deki Dalyankoy'de konakliyor. Farkli sehir hatta ulkelerden gelen oyuncular, Alacati'da bulusuyor. Mehmet Kurtulus Almanya'dan, Mehmet Gunsur İtalya'dan, Elvin ve Erdal Besikcioglu cifti Ankara'dan, Serhat Tutumluer İzmit'ten ve Ceyda Duvenci İstanbul'dan geliyor. Kadroya İzmir Devlet Tiyatrolari'ndan gelenler de ekleniyor. Durum boyle olunca is planini yapan asistan "Yeni oyuncular televizyonda canli yayindan alinsin" diye isyan ediyor. Alacati'daki balikcilar da dizide rol aliyorlar. Ustelik ekip onlari oldukca basarili buluyor. Oyunculara gore Alacati'nin ruhu halkina da yansimis. Halktan bazi kisilerin dizide figuran olarak gorundugunu belirten Mehmet Kurtulus, "Meydanda uc-dort kahve var. Plan geregi hepsi dizide oynadi. Ama bir tanesi bile kameraya bakmadi" dedi. Yonetmenin "Gelin buranin atmosferini yasayin" teklifi uzerine Alacati'ya gelen Nevra Cangur, yore halkiyla hasir nesir olmanin zorluklarini anlatiyor. "Resepsiyondakiler gelip 'Nasil Alpan en kral arkadasinin sevgilisiyle evlenir' diye sitem ediyorlar. Aile gibi olduk. Kimi zaman 'Ne yaptin boyle?' diye soruyorlar, ben de nerede ne yaptim acaba diye dusunuyorum. Herkesin deger yargilari, talepleri farkli. Beni ikna etmek gibi bir misyon edinmeye basladilar. Gunlerce tartistigim oldu."
Yurtdisi kariyerli oyuncular
Selcuk'u canlandiran Mehmet Kurtulus ve Sinan'i canlandiran Mehmet Gunsur, Kasirga İnsanlari'nin yurtdisi kariyerine sahip oyunculari. Oyunculuk kariyerinin neredeyse tamamini Almanya'da yapan Mehmet Kurtulus, orada ilk dizi tecrubesini yasadigini ama Turkiye'de is yapmaktan dolayi cok mutlu oldugunu soyluyor. Yurtdisinda calisan Turk oyuncularin cogunun memleket ozlemi icinde oldugunu belirten Mehmet Kurtulus, "Bir gun boyle bir teklif geldi ve bende degerlendirdim" dedi. Mehmet Gunsur da İtalya'da oyunculuk deneyimi kazandigini soyluyor. Genc yasina ragmen zengin bir sahne ve kamera gecmisi olan Gunsur, 1996 yilinda cekilen 'Hamam' filmiyle ilgi cekmisti. Hamam'dan sonra dort yil boyunca daha iyisini yapabilmek icin teklif edilen projeleri reddeden Mehmet Gunsur yine İtalya'ya donup bes sezon boyunca basrol oynadigini soyledi. Cok renkli, tecrubeli ve basarili kadrosu; tarihi dokuya sahip mekanlari ve ilginc oykusuyle Kasirga İnsanlari, uzerine daha cok konusulacak ve iz birakacak bir dizi oluyor.
Baris yuz yil surdu
Osmanli egemenligi altindaki bulundugu donemlerde Sakiz Adasi'nda yasayanlar, 182'1deki depremden sonra topluca goc edip, Cesme'nin kucuk bir koyu olan Alafata'ya yerlestiler. Rumlar ve Turkler, bu kucuk koyde yaklasik 100 yil boyunca baris icinde yasadilar. Bu mutlu tablo İzmir'in 1919 yilinda isgaliyle sona erdi. 1922 yilinda İzmir'in kurtulusundan hemen sonra Rumlar, Girit'e goctu. Mubadeleyle Selanik yakinlarindaki yerlerde iskan edildi. Rumlar'dan bosalan evler de yine mubadeleyle Bati Trakya'dan Kavala ve Karacaova'dan gelen Turk nufusa devredildi. Alacati'nin en buyuk kilisesi olan Aya Triada camiye cevrilirken mimari yapisi korundu. 1990'li yillarda yeniden kesfedilen Alacati, icinde buyuk avlulari ve sakiz agaclari olan tasevler koruma altina alindi. İzmir ve İstanbul'dan gelen cok sayida aydin, ozgun mimari yapisini gelecek yuzyillara tasima bilinciyle Alacati'ya yerlesti.
İkinci dirilis
Yuzyilin icinden yipranmisligiyla da olsa ozgun mimari yapisini koruyarak cikan Alacati, 2000'li yillara dogru unutulur gibi oldu. Alacati mudavimlerinin, daha once ziyaret edenlerin disinda eski kalabaliklari gormez oldu. 1990'li yillardaki ilgisini kaybetmeye baslayan Alacati, bir ekran dizisiyle ikinci dirilisini yasamaya basladi su gunlerde. Kasirga İnsanlari'yla birlikte Alacati'yi ziyaret edenlerin sayisi artmaya basladi. Kis mevsimi olmasina ragmen yakin illerden gruplar alinde ziyaretciler Alacati'ya akmaya basladi. Son gunlerde en cok sevgililer, yeni evliler bu sakin kasabayi gormek istiyor. İzmir'den İstanbul'dan hafta sonlarini burada geciren ciftler dikkati cekiyor. Kasirga İnsanlari'nin yol actigi ilgi, emlak fiyatlarina da yansimis. 1990'li yillarda artan ilgiyle birlikte tas evlerin ortalama fiyati 5-6 bin dolari bulmustu. Ancak Show TV ekranlarinda gorunen evlerin fiyatlari tirmandi. Alicilar ozellikle Kasirga İnsanlari'nda rol alan "unlu" evlerin pesinde.
Sekiz saatlik rotar
Kasirga İnsanlari'ni ceken ekip, Tunus ile Azerbaycan'in baskenti Baku'de de cekimler yapmis. Tunus'ta sinema klasigi "Star Wars" filminin mekanlari kullanilmis. "İngiliz Hasta"nin mekanlarinda da cekim yapma planlari varmis fakat Tunus'ta surekli peslerinde olan gorevliler ve korkunc burokrasi nedeniyle bu planlari hayalden oteye gidememis. İsin ilginci Tunus'ta tek suya dusen planlari bu degil. Yeni yila kendi ulkelerinde girme planlari da 16.00'da kalkacak ucagin sabah 08.00'de ucuvermesiyle yikilmis. Ucaklarin rotarli havalanmasina aliskin olan ekip, sekiz saat erken kalkisa bir anlam verememis. Bunu sorduklarinda, "Tunus'ta boyle seyler normaldir. Kafaniza takmayin" yanitini almis.
"Tatli" bir ani
Oyuncularin Alacati'da ilginc anilari da olmus. Bunlardan biri de Serhat Tutumluer. Tutumluer, Alacati'daki tatli bir anisini soyle anlatiyor: "Bir gun kahvede cekim yapiyoruz. Sesli cekim yaptigimiz icin de cekim esnasinda herkesin susmasi gerekiyor. Bu nedenle rica ettik, 'Susar misiniz' diye. Aralarinda bir 'tatli' varmis. Birden ayaga firladi ve hepimize var gucuyle bagirdi. 'Size ne benim konusmamdan. Susmuyorum!' Hepimiz sastik kaldik." Serhat Tutumluer, 'Susmuyorum' diye bagiran Alacatili'nin kim oldugunu merak edip sormus. 'O bir tatli' yanitini alinca daha da meraklanmis. Biraz daha kurcalayinca Alacati'da delilere 'tatli' denildigini ogrenmis.

Serhat Tutumluer
aksam gazetesi

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home